teppefall

Med Posten som distribusjonsåre har organiserte norske nettverk i årevis spydd ut kilovis med dop til nordmenn fra skjulte sider på det mørke nettet. Identiteten deres beskyttes av avansert teknologi. De har operert i fred for politiet. De tror de er usynlige.

ingen er usynlige
Publisert: 18.06.2015

Adresseavisen har fulgt sporene etter de to største norske narkotikanettverkene. Sporene leder over flere skjulte nettsider, gjennom slettede undergrunnsforum og år bakover i tid.

Til et besynderlig maleri av en amerikansk kunstner. Og en nedtagget bygård i Oslo.

░░░░ ▓▓▓▓ ▓▓▓▓ ▒▒▒▒ kal de  sp or 1
// kalde spor_
Ikke tidligere straffet: Spor fra narkotikasalg på det mørke nettet førte i februar Adresseavisen frem til denne mannen i sentrum av Oslo.

Ustraffet

2. mars 2015, Oslo sentrum

Det er mars og bar asfalt. Noen hundre meter fra Norges største politistasjon lufter en svartkledd mann en hund gjennom trange bygater.

Nordmannen (29) er ikke dømt for kriminelle forhold. Han er heller ikke tidligere formelt siktet i en straffesak. Adresseavisen vet at det i politiets systemer ikke finnes spor etter en aktiv etterforskning mot mannen.

Om tre måneder ser han for første gang innsiden av en norsk rettssal.

I skyggeland

15. April, 2015

Organisert kriminalitet: Europols sjef, Rob Wainwright, advarte mot at organiserte kriminelle er aktive på det mørke nettet.

Noen måneder etter Adresseavisens avsløringer om at organiserte kriminelle nettverk har stått for minst 5500 salg av narkotika fra skjulte nettsteder (se fakta) på det mørke nettet, tropper Europol-sjef Rob Wainwright opp under Global Cyber Space Security Conference i Haag, Nederland. Wainwright har bakgrunn fra MI5, britisk etterretning.

Han advarer mot at tradisjonell narkotikahandel er i ferd med å flyttes fra gatene og over til det mørke nettet.

- Jeg ser daglig den mørkere siden av nettet. Det har nå blitt det fremste verktøyet for organisert kriminalitet, sier Europol-sjefen.

Knuste nettverk: Den svenske etterforskeren Jimmy Arkenheim har deltatt i flere etterforskninger mot svenske narkotikaselgere på det mørke nettet.

Den svenske spaneren Jimmy Arkenheim har avslørt flere narkotikanettverk på det mørke nettet. Han mener Adresseavisens tall på norske narkotikasalg er altfor lave. Ifølge etterforskeren må over 10 000 uoppklarte narkotikaforbrytelser ha blitt begått i Norge skjult av teknologien på det mørke nettet det siste året. Minst.

- Vår erfaring fra flere etterforskninger viser at under halvparten av salgene registreres, sier Arkenheim.

Noen nordmenn tjener millioner av kroner på dette. Flere norske grupper har vært aktive i årevis, ifølge Adresseavisens undersøkelser i «Silkeveiene».

Hvert nettverk har stått for langt over tusen salg. Men antakelig dreier det seg om mer. Mye mer.

Intetanende postmenn sprer stoffene til kunder over hele landet.

Virksomheten til nettverkene har blitt bygd opp over tid fordi internetts skyggeland er norske kriminelles fristed. Det er ingen som har klart å fjerne sløret av anonymitet som omgir de som opererer på det mørke nettet.

Skyggen: Mannen (29) er ikke spesielt synlig på det åpne nettet. Men aktiviteten hans på det mørke nettet knytter ham til organisert narkotikasalg.

En bygård

I 2015s første måneder leder en rekke digitale spor Adresseavisen til en leilighet bak et jerngitter i en nedtagget bygård i Oslo.

Bygården har vært mottaksadresse for flere konvolutter med store mengder narkotika fra ulike internasjonale leverandører. På ringeklokka står navnet til den svartkledde mannen som luftet hunden. En mann som lever med flere hemmeligheter.

Navnet hans kan knyttes til skjulte identiteter og flere krypterte e-posttjenester.

Opplysninger fra det mørke nettet leder Adresseavisen til flere finansforum på det åpne nettet. Der blir sporet kaldt i vrimmelen av innlegg, diskusjonstråder og blogger.

Så dukker mannens digitale fingeravtrykk opp igjen.

I strømmen av kryptert informasjon i internetts skyggeland ligger sporene som fører til profilsiden til et av de største norske narkotikanettverkene på det mørke nettet.

Nettverket har vært aktivt i årevis, solgt narkotika fra minst sju skjulte nettsider og byttet dekknavn for å riste av seg forfølgere.

░░░░ ▓▓▓▓ ▓▓▓▓ ▒▒▒▒ ham  ski ft et 2
// hamskiftet_

Kokainkongene

Høsten 2013, den skjulte nettsiden Agora

Da dekknavnet Alfa&Omega dukket opp i oktober 2013, var aliaset nytt og ukjent. 

I en database, på en server ved prestisjeuniversitetet Massachusetts Institute of Technology, finner Adresseavisen en krypteringsnøkkel som viser at personene bak Alfa&Omega registrerte dekknavnet for første gang i midten av oktober.

Noen dager senere begynte Alfa&Omega å åpne narkotikabutikker på flere skjulte nettsider.

I november registreres Alfa&Omega på Agora og 7. desember er det «grand opening» på Tormarket. På nyttårsaften var kokainkongene etablert på Silk Road 2. Ved å ha butikker på forskjellige deler av det mørke nettet, når Alfa&Omega titusenvis av potensielle kunder.

Selv om Adresseavisens gjennomgang av Alfa&Omegas business viser at personene bak har stått for over 1500 narkosalg mellom 2013 og 2015, så hevdet nettverket allerede 20. mars 2014 at 80 prosent av handlene skjedde over kryptert e-post. Disse transaksjonene logges ikke på det mørke nettet. Omfanget er ikke mulig for Adresseavisen, eller andre, å følge.

Hvor mange ekstra salg av dop som gjøres via e-post, er det kun personene bak dekknavnet som kan telle.

Gjennom hele 2014 distribuerer nettverket kokain, lykkepiller, studentdop og hasj til kunder over hele landet. På noen få måneder kvitter Alfa&Omega seg med 1 kg kokain. Salget av kokain utvides faktisk slik at folk i Sverige, Danmark og Finland kan forsyne seg. Alle skal få.

Butikkene er effektive og nettverket har et årvåkent øye til kundeservice. Innsatsen får 92 av 100 mulige kundepoeng.

«Smooth as hell», konstaterer en fornøyd kjøper.

Til røttene

Infrastrukturen bak en lukrativ narkotikageskjeft på det mørke nettet kan ikke trylles frem over natta. Kundekretsen må bygges og vedlikeholdes mens postrutiner testes og tilgang til flere typer narkotika sikres. Så må hvitvaskingsmetodikk og krypteringskompetanse innhentes.

For utenforstående ser Alfa&Omega ut som en ny aktør da dekknavnet dukker opp i oktober. Men kundene er ikke redd for å handle. De vet hvem som skjuler seg bak.

På et undergrunnsforum bekrefter en kjøper at Alfa&Omega-nettverkets røtter stikker dypere:

«Har vært kunde siden våren/sommeren 2013»

Sommeren 2013 eksisterte ikke Alfa&Omega på det mørke nettet. Før Alfa&Omega-navnet ble knyttet til krypteringsnøkkelen i midten av oktober, er det ikke elektroniske spor etter nettverket.

Men finnes det andre spor?

Interaktiv grafikk: Pek på nettverkene og kryptomarkedene for å se koblingene dem imellom..
Vis
Selgere: Skjulte nettsider:
Alfa&Omega
Deeeplove
Kvalitetsbevisst
Norwegian
Foxhound Norway
Loyal Success
Høg standard
Liveincontainer
Pandora
Silk Road 2
Cloud-Nine
Silk Road
Hushmail
Tormail
Safemail
Spor: De norske narkotikanettverkene har operert i en årrekke på flere skjulte nettsteder og med forskjellige krypterte e-posttjenester. Databasen til flere av disse er tilgjengelig for norsk politi gjennom internasjonale samarbeidsavtaler. I grafikken over kan du se hvor de ulike nettverkene har vært aktive, hva slags tjenester de har benyttet seg av og hvor de har lagt igjen store mengder spor. Grafikk: Jonas Nilsson

Veteraner

Våren/sommeren 2013, den skjulte nettsiden «Silk Road»

Et halvår før Alfa&Omega så dagens lys, sto det norske kokainnettverket DeeepLove for mange hundre salg av kokain og hasj. Stoffene ble sendt til Sørlandet, Bergen og Trondheim, til Kristiansand, Stavanger og Oslo. Bak dekknavnet er det rutinerte folk: 

«Vi har drevet med dette til faste kunder i over 10 år. Så det å sende varer med post er absolutt ikke nytt for oss. Silk Road er bare en ny kreativ måte å få nå nye kunder på»

En kryptert e-postadresse var DeeepLoves kontaktpunkt ut til kundene, viser dokumenter Adresseavisen har fått tak i fra den skjulte nettsiden som ble beslaglagt av FBI (se fakta). I løpet av våren og sommeren 2013 endret nettverket e-posttjeneste en rekke ganger, men DeeepLove ble alltid brukt foran krøllalfaen i adressene.

Personene bak DeeepLove innførte varemerkene Top Notch hasj og High Quality kokain, ifølge dokumentasjon Adresseavisen sitter på. De to varemerkene ble aldri solgt av andre nordmenn. DeeepLove var i tillegg den eneste som solgte amfetamin under produktnavnet Dexamphetamine Sulphate til norske kunder.

Sommeren ble travel for DeeepLove-gruppen. Et annet dokument Adresseavisen sitter på, viser at nettverket sto for over 200 salg på to hektiske måneder. DeeepLove har en forretningsmessig tilnærming til salg og service:

«Tilbud og etterspørsel. Markedet er den beste mekanismen for prissetting» skriver DeeepLove 18. juli 2013.

Etterspørselen var så stor at narkotikanettverkets varelager gikk tomt.

Under jorda

7. oktober 2013, klokken 04.04, et skjult undergrunnsforum

«Kan ikke utelukke at KRIPOS lurker rundt her også»

En amerikansk politiaksjon i de første dagene av oktober førte til panikk på det mørke nettet. Advarselen til norske selgere og kjøpere sto på et undergrunnsforum som ble slettet bare noen dager senere. Kunden som skrev den, tok feil. Norsk politi var ikke på sporet. 

Mens panikk råder, forsvinner DeeepLove. Det samme gjør varemerkene som kundene ga nettverket hundre prosent positiv tilbakemelding for.

DeeepLove går under jorda.

Noen uker senere dukker Alfa&Omega opp for første gang. Det helt nye dekknavnet er den eneste norske selgeren av Dexamphetamine Sulphate. I tillegg kan Alfa&Omega videreføre DeeepLoves varemerker Top Notch hasj, og High Quality kokain som eneste norske distributør. 

Hamskiftet er ikke fullendt:

Samtidig som at Alfa&Omegas butikker begynner å sprette opp flere steder på det mørke nettet, står DeeepLove for 289 narkosalg på den skjulte siden «Sheep Marketplace». Loggen, som viser hvor mange narkohandler DeeepLove har gjort, forsvinner da administratoren bak «Sheep» legger ned siden og stikker av. Dataene er tapt, tilsynelatende for alltid. 

Adresseavisen sitter imidlertid på en kopi av «Sheep Marketplace», og en kopi av DeeepLoves butikk, fra 3. desember. Dokumentene viser et snedig sammentreff:

DeeepLoves butikk på «Sheep Marketplace» er identisk med butikken som Alfa&Omega oppretter på en annen skjult nettside, «Tormarket», bare en måned senere. Vareutvalget er det samme. HTML-kodingen i kundepresentasjonen er lik. I tillegg har det «nye» nettverket brukt DeeepLoves setninger, formuleringer og uttrykk, ord for ord.

Det eneste som er endret, er dekknavnet på narkonettverket.

DeeepLove er byttet ut med Alfa&Omega.

Finansbakgrunn: 29-åringen i Oslo var involvert i flere selskaper. Ingen av selskapene er aktive i dag.

Hemmelige nøkler

April 2015, Oslo

I titiden kommer mannen i svart ut av den nedtaggede bygården. Han går med raske skritt bortover fortauet, setter seg i en lukeparkert, lekker Audi og kjører av gårde.

Ikke til børsen: 29-åringen med finansbakgrunn kjører daglig til andre bydeler, men han drar ikke til noe meglerkontor, eller til børsen for å jobbe.

29-åringen har bakgrunn fra finansbransjen, og allerede under studiene tradet han aksjer i forelesningene. Men mannen i svart kjører ikke bilen til et meglerkontor, eller til børsen.

Forskjellige registre viser at han har hatt tilknytning til tre selskap. Adresseavisen kan følge sporene til tre land, det ene med adresse langt utenfor EU. To av selskapene drev med handelsvirksomhet. Ett står oppført som selger av «kjemikalier og bioteknologi til privatmarkedet» i Skandinavia.

På det åpne nettet er mannen lite synlig, men nettaktiviteten viser at han kan bruke Tor, Bitcoin og krypteringsprogrammet Pretty Good Privacy, kjent som PGP.

Men selv om mannen har peiling på avanserte dataverktøy, har en feil ført Adresseavisen til den nedtaggede bygården fordi 29-åringens virkelige identitet er knyttet til DeeepLove-nettverkets narkotikabutikk på det mørke nettet.

░░░░ ▓▓▓▓ ▓▓▓▓ ▒▒▒▒ con noiss eur 3
// connoisseur_

Nyetablering

Oktober 2012, den skjulte nettsiden Silk Road

Da DeeepLove-nettverket begynte sin virksomhet i mars 2013, måtte det konkurrere med en veletablert norsk storselger av narkotika på det mørke nettet.

Internasjonale registre viser at dekknavnet «Kvalitetsbevisst» ble registrert så tidlig som i oktober 2012.

Andre dokumenter Adresseavisen har innhentet forteller om hvordan Kvalitetsbevisst begynner å bygge opp forretningen sin fra november samme år. Den høsten legges det ut en rekke forskjellige typer hasj, valium og kokain for salg.

Personen som skjuler seg bak dekknavnet, forteller med en nesten barnslig entusiasme om stoffene som selges. Andre meldinger fra Kvalitetsbevisst viser at personen bak har bred kunnskap om narkotika, de ulike egenskapene til forskjellige typer hasj og andre stoffer.

Nyttår feires med nedsatte priser på dop, høyoppløselige bilder av dop og en tydelig melding til kundene: 

«2013 vil bli et år der jeg lover bedring på alle områder, responsen og etterspørselen hittil har vært enorm, overveldende og ufattelig moro.»

1 White Russian: Denne marihuana-varianten var i Kvalitetsbevissts utvalg høsten 2013. Bildene har personen bak dekknavnet selv publisert på sitt eget undergrunnsforum. White Russian skal gi en veldig sterk rus. 2 Kushberry: Sterk lukt, er en av flere tilbakemeldinger på Kvalitetsbevissts Kushberry-variant fra oktober 2013. 3 Art: Kvalitetsbevissts vareutvalg ble utvidet med denne hasj-varianten 29. mars 2015. Art var topp kvalitet, og 50 gram gikk for 8000 kroner. 4 Mango: Beskrives som «brukbar weed» av Kvalitetsbevisst. 5 Palme: Hasjen ble lagt til i sortimentet 21. februar 2015. Ifølge Kvalitetsbevissts beskrivelse «lar ikke effekten vente på seg». 6 Hashberry: Denne marihuana-varianten var en favoritt blant Kvalitetsbevissts kunder høsten 2013. Kvalitetsbevissts undergrunnsforum

Narkolotteri

2013, den skjulte nettsiden Silk Road

I løpet av 2013 flokker kundene til Kvalitetsbevisst. Personen bak tastaturet, som svarer på hundrevis av meldinger i flere forumtråder, er nesten uforskammet høflig og går aktivt ut for å få kritiske tilbakemeldinger. 

Mellom 2013 og 2015 skriver Kvalitetsbevisst over 400 meldinger på undergrunnsforumet sitt. Meldingene er skrevet primært på kveldstid.
Aktiv: Etter at Kvalitetsbevisst oppretter sitt eget undergrunnsforum 24. oktober 2013 skriver personen bak dekknavnet svært mange innlegg. Ved å analysere innleggstidspunktet går det frem når på døgnet Kvalitetsbevisst er aktiv. På kvelden 7. juni 2015 kommer det siste innlegget. Grafikk: Jonas Nilsson og Espen Rasmussen

Kvalitetsbevissts varemerke bygges på svært god tilgang til stoff:

Marihuana-typene Chocolate Chunk, Hashberry, Jack Herrer, MK Ultra, White Russian, The Hog, Mango og Super Lemon Haze er i det omfattende varesortimentet. Imponerte kunder lurer på hvordan det kan ha seg at Kvalitetsbevisst får fingrene i så mye forskjellig.

«JEG dyrker ikke egen weed, jeg kjøper den av noen jeg er ekstremt imponert over ferdighetene til», svarer personen bak tastaturet.

I tillegg tilbys det sopp, MDMA og kokain. Ifølge salgsloggen, som Adresseavisen sitter på, gjennomføres over 300 salg av narkotika på rundt seks måneder. Det er ikke nok, og Kvalitetsbevisst begynner å lodde ut narkotika for å skaffe flere kunder.

Vinneren, som får gratis brunt pulver tilsendt i en brun konvolutt, blir overlykkelig.

░░░░ ▓▓▓▓ ▓▓▓▓ ▒▒▒▒  mo tangre p 4
// motangrep_

I beste sendetid

Desember 2014

Både DeeepLove og Kvalitetsbevisst-nettverkene har holdt det gående på det mørke nettet i årevis da Adresseavisen publiserer saken «Silkeveiene» 5. november 2014. Saken dokumenterer omfanget av norsk narkotikasalg fra det mørke nettet.

Først vil ikke Justisdepartementet  kommentere saken. Noen uker senere, etter en rekke oppfølgingssaker i Adresseavisen, inviterer justisminister Anders Anundsen og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen TV2-nyhetene med til Østlandsterminalen.

På TV2-nyhetene: I beste sendetid forteller Frp-statsrådene at narkotikahunder skal settes inn for å avsløre narkotika sendt med innenriksposten. Faksimile TV2.no

- Vi har fulgt sakene med interesse. Omfanget er bekymringsfullt. Det har ikke fått den oppmerksomhet og prioritet som det bør ha, sa Solvik-Olsen.

At 5500 salg av narkotika har foregått på en arena hvor ikke politiet når inn, er ikke akseptabelt for justisministeren

- Salg av narkotika fra lukkede deler av nettet er en stor utfordring for samfunnet, slo Anundsen fast.

I beste sendetid forteller Frp-statsrådene at narkotikahunder skal settes inn for å stoppe dopflyten gjennom innenriksposten.

Enormt: Østlandsterminalen er Norges største posthus. Grunnflaten i milliardbygningen er på over 35 000 kvadratmeter.

Terminalen

Hundretusenvis: Hver ettermiddag flyter 400 000 brev gjennom Østlandsterminalen.

Februar 2015, Østlandsterminalen på Romerike

Rushet starter klokka fem. 15 porter åpnes og inn fraktes brev fra Elverum, Geilo, Gjøvik, Halden, Oslo. Østlandsterminalen på Lørenskog mottar post fra hele landsdelen. På en vanlig ettermiddag håndteres over 400 000 brev.

Mellom paller, vernesko og enorme mengder papp og emballasje løper Diezel (7). Politihunden er justisminister Anders Anundsen og samferdselsministere Ketil Solvik-Olsens motangrep etter Adresseavisens avsløringer om de norske narkotikakongene på det mørke nettet.

Lars Erik Strand fikk statsrådenes prosjekt i fanget. Politiførstebetjenten har ansvaret for å finne narkotika blant hundretusenvis av konvolutter i et område på størrelse med seks fotballbaner.

Oppdraget må Lars Erik Strand løse innenfor rammene av eksisterende budsjetter.

Hund etter post: Det er ikke klart om forsøkene med å finne narkotika i innenlandsposten vil bli videreført. Spørsmålet skal avklares politisk i løpet av sommeren 2015. Hundefører Sigrid Kibsgaard ber imidlertid om mer ressurser, hvis oppgaven skal løses. Politiførstebetjent Lars Erik Strand (nede til høyre) har ansvaret for å gjennomføre søk med narkotikahunder i innenriksposten.

- Hund er verktøyet vi har. Man må starte en plass, sier politiførstebetjenten, som jobber ved lensmannskontoret på Lørenskog.

Plutselig markerer Diezel på en pall med post. Hundeføreren strør pakker utover betongen slik at bikkja kan snuse nærmere på de enkelte forsendelsene.

- Det er noe lukt der, men det ble ikke gjort funn. Jobben er utfordrende med så store mengder post, sier hundefører Sigrid Kibsgaard.

Litt senere snuser hunden frenetisk opp og ned på en stor posthylle. Så markerer bikkja igjen. På hylla står det «Kripos» med store bokstaver. Der har det ligget konvolutter med stoff som sendes til Oslo for analyse fra politi rundt om i Norge.

- Anlegget er for stort. Vi kunne holdt på i det uendelige, sier hundeføreren.

Silkelarven

Allerede før våren kom i 2013, hadde Kvalitetsbevisst grep om postens rutiner og hva narkotikahunder kan lukte. Personen bak dekknavnet sørget for å ta forholdsregler. All narkotika ble vakuumpakket tre ganger.

DeeepLove hadde også oversikt over hvordan Posten arbeidet, og hvordan de skulle unngå at hunder markerte på konvoluttene de sendte ut i hundrevis. Risikoen for at et av DeeepLoves brev skal bli stoppet, er lik null, skriver nettverket.

I jakten på et større narkotikanettverk i Skåne samme år, prøvde svensk politi å bruke narkotikahunder som etterforskningsmetode. Fra politidokumentene går det frem at det var nærmest nytteløst.

Opprullingen, som hadde kodenavnet «Operasjon Larven», skulle ramme et nettverk som opererte fra en av de skjulte nettsidene. Men hundene fant aldri dopet i brevene. 

Vakuum: Etterforskeren Jimmy Arkenheim mener narkonettverkene på det mørke nettet har full oversikt over hvordan politiets hunder jobber.

- Nettverkene vet hvordan politihundene jobber og de gjør alt for ikke å bli oppdaget. Vakuumpakking svært effektivt, sier Jimmy Arkenheim, som var sentral i «Operasjon Larven».

Prestisjeprosjektet til Anundsen og Solvik-Olsen skaleres raskt ned. Det blir ikke hunder i de åtte postterminalene, men et prøveprosjekt i februar og mars i Østlandsterminalen.

Rapporten fra prøveprosjektet blir i begynnelsen av mai unntatt offentlighet.

░░░░ ▓▓▓▓ ▓▓▓▓ ▒▒▒▒  nøkk ele  n 5
// nøkkelen_

Pretty Good

Mange av verktøyene som beskytter de som opererer i internetts skyggeland er enkle å lære og tar kort tid å mestre. Kryptering ved hjelp av Pretty Good Privacy (PGP) er komplisert.

Sikkerhetsekspert: Runa Sandvik underviser i digitale sikkerhetsverktøy. Ifølge Sandvik er PGP kanskje det vanskeligste verktøyet.

- PGP blir gjerne omtalt som det verktøyet som er vanskeligst å lære seg. Folk jeg kjenner som har brukt PGP i mer enn 10 år gjør feil rett som det er, sier Runa Sandvik som er ekspert på digitale sikkerhetsverktøy.

Da Adresseavisen begynte å undersøke nettverkene på det mørke nettet i slutten av 2014 var e-postadressen til DeeepLove bare en av mange digitale brødsmuler, spor som ikke umiddelbart fortalte noe om hvem som sto bak. Men nærmere analyser av DeeepLoves e-postkontoer og søk i internasjonale databaser hvor krypteringsnøkler lagres, avslørte at salgsadressen hadde blitt knyttet til en krypteringsnøkkel 13. mai 2013. E-postadressen brukte DeeepLove til å selge dop gjennom året.

Samme dag ble den samme krypteringsnøkkelen bundet til to andre e-postadresser av personen som registrerte den.

Den ene adressen viser til et alias som har blitt brukt på flere finansforum og blogger. Adresseavisen kan følge aliaset helt tilbake til innlegg i 2009. Ved å gå gjennom tekstene, og følge opp spor derfra, går det frem at aliaset tilhører den 29 år gamle mannen i svart.

Den andre e-postadressen bærer 29-åringens for- og etternavn.

For å kunne lese kryptert informasjon som sendes til en av de tre e-postadressene, måtte mannen i svart og DeeepLove sitte på den samme, private dekrypteringsnøkkelen.

- Mens den offentlige nøkkelen kan gis ut til hvem som helst, må den private nøkkelen holdes hemmelig, sier sikkerhetsekspert Runa Sandvik.

Sikkerheten i PGP-systemet bygger på at den private nøkkelen forblir privat, og at den aldri deles med andre.

11. september 2013: Denne konvolutten som inneholdt narkotika var adressert til 29-åringen i Oslo. Avsender var en av personene bak det svenske nettverket kjent som «Sweexpress». Nettverket ble pågrepet av svensk politi og dømt i to rettsinstanser til over åtte år i fengsel for 1880 narkotikasalg. 29-åringen ble aldri pågrepet. Foto: Svensk politi

Brune konvolutter

2013, en nedtagget bygård i Oslo

Det er ikke bare i den teknologisk beskyttede boblen på det mørke nettet at mannen i svart har lagt igjen spor.

11. september 2013 lå det 34 konvolutter med hasj eller lykkepillen Xanax i en postkasse i Helsingborg i Sverige.

Sendte 30 brev: Svensk politi i Helsingborg åpnet en postkasse etter at en av personene fra «Sweexpress» hadde postet 30 brev. Der fant de konvolutten adressert til oslomannen. Foto: Svensk politi

En av de brune konvoluttene var påført en klistrelapp med mannens navn. Så la en postmann brevet i kassen bak jerngitteret på mannens adresse i Oslo. Narkotikabrevet glapp gjennom norsk tollkontroll.

Det gjorde ikke tre andre brev sendt til ham det året.

Først, i april, fant tollere en mindre mengde ecstasy i en konvolutt sendt fra Nederland. Saken ble henlagt. I oktober ble en ny forsendelse til mannen i svart stoppet på Gardermoen. Denne gangen var det hele 253 piller med ecstasy i konvolutten. Saken ble henlagt.

En måned senere, 22. november 2013, fant tollere 52 nye ecstasy-piller i et brev sendt til mannens postkasse bak jerngitteret i den nedtaggede bygården.

Selv om over 300 brukerdoser med ecstasy var sendt til mannen, på under en måned, ble den tredje saken avsluttet med samme stempel som de to foregående:  

«Manglende saksbehandlingskapasitet»

Det er ikke så rart. 1023 saker som handlet om narkotikabrev sendt til mottagere i Norge fra utlandet ble påtaleavgjort i 2013. 79 prosent av disse sakene ble henlagt på landsbasis. I Oslo var tallet 93 prosent, ifølge statistikk Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) har innhentet. Statistikken lages ikke for 2014, forteller Hans Wilhelmsen i NNPF. Det er for arbeidskrevende.

Og fordi brev kan sendes til hvem som helst, av hvem som helst, og politiet må bevise at mannen i svart bestilte dopet. Sakene med de tre beslaglagte narkotikabrevene forsvinner fordi 29-åringen nekter kjennskap til dem. Politiet har ingen andre opplysninger de kan bruke.

Det året er det ingen som har funnet nøkkelen som knytter mannen i svart til narkotikanettverket DeeepLoves dopbutikk på det mørke nettet.

░░░░ ▓▓▓▓ ▓▓▓▓ ▒▒▒▒   e n g ur  u 6
// en guru_
Connoisseuren: Dette kunstverket, malt i kaffe av en amerikansk kunstner, ble bildet som Kvalitetsbevisst valgte som sitt ansikt utad mot kundene. Maleriet forestiller en connoisseur, en kjenner. Foto: Coffee Art

Den ansiktsløse

23. oktober 2013, et skjult undergrunnsforum

Med lystig, klassisk musikk i bakgrunnen, zoomer kameraet inn og ut på et maleri. Bildet forestiller en person i hvit smoking. Svart sløyfe. Ansiktstrekkene skjules av en kaffekopp som personen drikker av.

Maleriet møter kundene til Kvalitetsbevisst da personen bak åpner sitt eget forum i slutten av oktober. Undergrunnsforumet er en skjult nettside. Ingen andre nordmenn var i nærheten av å få til noe så teknologisk avansert.

Høsten 2013 hadde vært turbulent på narkotikatorgene på det mørke nettet. FBI stengte Silk Road, Sheep Marketplace forsvant sporløst, Black Market Reloaded ble nedlagt. Nå vil Kvalitetsbevisst ha sin egen arena. Undergrunnsforumet hans oppstår omtrent parallelt med at konkurrenten DeeepLove forsvinner og Alfa&Omega oppstår.

Maleriet av den ansiktsløse kaffedrikkeren blir Kvalitetsbevissts ansikt.

Et ansikt ut til kunder som for lengst har blitt fortalt at personen bak dekknavnet er en connosieur, en kjenner. Mer sofistikert enn konkurrerende narkotikanettverk som DeeepLove, og oppfølgeren Alfa&Omega.

Adresseavisen har tilgang på hundrevis av sider med Kvalitetsbevissts kommunikasjon gjennom 2013.

«Jeg har ok inntekt på denne hobby'n», er en av uttalelsene.

En gjennomgang viser at personen som skjuler seg bak maleriet av den ansiktsløse har skrevet over 400 meldinger på undergrunnsforumet de siste 18 månedene. Det utgjør mer enn tretti prosent av innleggene.

Meldingene oppdaterer kunder på narkotikaleveranser, kommer med tips til datasikkerhet, og forteller hvordan man skal unngå å få problemer med politiet dersom et dopbrev skulle bli stoppet. Kvalitetsbevisst er mest aktiv på kvelden. To tredjedeler av innleggene er skrevet mellom klokken 16 og 23. Halvparten av meldingene har kommet mellom 18 og 23.

Fra materialet går det også frem at Kvalitetsbevisst gjentatte ganger forteller at hasjen som selges, er dyrket i Norge. Nye leveranser kommer hver tiende til tolvte uke.

Fra 2014: Slik så narkotikabutikken ut, som Kvalitetsbevisst fikk opprettet på det mørke nettet, sommeren 2014. Foto: Faksimile

Leverer kun frihet

2014, Kvalitetsbevissts butikk

Allerede 30. april 2013, etter et knapt halvår på det mørke nettet, vil Kvalitetsbevisst lage sin egen skjulte nettside. I begynnelsen av 2014 har ideen blitt en realitet. Kvalitetsbevisst publiserer lenken til butikken sin på det internasjonale narkotorget Silk Road 2.

Mellom oktober 2012 og desember 2013 er det mulig å se at Kvalitetsbevisst har stått for minst 600 narkotikasalg. Fra januar 2014 håndteres virksomheten fra Kvalitetsbevissts egen butikk. Der er det ingen salgslogg, bare et slagord:

«Jeg leverer kun frihet, ingen grunn til å la seg provosere»

Etter ti måneder med salg av flere typer hasj og marihuana, sopp og MDMA, virkestoffet i ecstasy, kommer narkotikabutikken i en oppdatert versjon med nye finesser 29. oktober. Bestilling skjer gjennom en automatisert prosess og kundene skal kun bruke anonyme tallkombinasjoner for å få stoffer.

Nye finesser i 2015: Etter at Kvalitetsbevisst kom med en ny versjon av narkotikabutikken mot slutten av 2014, var et automatisert system for bestilling av narkotika blant de tekniske nyvinningene på den skjulte nettsiden. Foto: Faksimile

Adresseavisen har fått en dataekspert til å analysere narkotikabutikken.

- Personen bak må vite hva han driver med for å sette opp noe slikt, konkluderer eksperten som ønsker å være anonym av frykt for represalier fra de organiserte norske narkonettverkene. 

Ekspertens analysen viser at Kvalitetsbevissts side er satt opp ved hjelp av et spesielt operativsystem.

- Dette krever mye kunnskap, slår dataeksperten fast.

En arms lengde

2015, undergrunnsforumet «Substans»
https://substansecwoy5m5.onion/

At Kvalitetsbevisst er teknisk oppegående er velkjent, også blant konkurrerende norske narkotikanettverk. På undergrunnsforumet til Kvalitetsbevisst blir personen bak beskrevet som «utrolig kunnskapsrik» og «en inspirasjon» av nettverket Foxhound Norway:

«Han er en uten tvil en sann norsk deepweb guru»

I blomst: Tidlig i april 2015 la Kvalitetsbevisst ut dette bildet fra noe som ser ut som en marihuana-plantasje.

8. april legger Kvalitetsbevisst ut et bilde på undergrunnsforumet som har fått navnet «Substans» etter en navnekonkurranse blant de 500 brukerne. Bildet er åpenbart tatt i en slags plantasje selv om alle identifiserende data er vasket vekk fra filen. Bildet viser en mengde grønne planter innrammet av en sølvhvit bakgrunn.

Kvalitetsbevisst insisterer på at alle e-poster skal være PGP-kryptert for i det hele tatt å bli lest. Personen bak messer om at årsaken til alle tiltakene, er at sikkerheten må ivaretas. 

«Det er vel på sett og vis min jobb å holde den lange armen på en arms lengde :p og der har jeg både et par teknikker og en del teorier som gjør at jeg mener både jeg og alle her kan føle seg trygge»

«Jobben» løste Kvalitetsbevisst med bravur i over to og et halvt år. Men etter klokken 21.43 søndag 7. juni, kommer det ikke flere meldinger fra Kvalitetsbevisst.

Korthuset raser.

░░░░ ▓▓▓▓ ▓▓▓▓ ▒▒▒▒   m an  da  g 7
// mandag_
1 Bråvåknet: Etter at væpnede tjenestemenn vekket og pågrep to menn i dette huset i Skien, kommer en hvit varebil fra Kripos kjørende opp til inngangsdøren. Foto: Fredrik Nordahl / Varden 2 Gjennomsøkt: Kriminalteknikere arbeidet med å saumfare det hvite huset i over to døgn. Foto: Fredrik Nordahl / Varden 3 Beslag: Politiet fant mengder narkotika i huset. Beslagene ble tatt med til Kripos for analyse. Foto: Theodor Aasland Valen / Varden

Tatt senga

8. juni 2015, i et rolig boligstrøk, Skien

Klokken er åtte om morgenen da fem væpnede politifolk sniker seg frem mot et hvitt bolighus i ly av en stor grønn hekk.

Tjenestemennene er nøye med ikke å lage lyd i det de tar seg inn i huset. Men pistolene får de ikke bruk for. De to beboerne i huset blir tatt på senga, bokstavlig talt, opplyser Skule Worpvik som leder seksjon for organisert kriminalitet ved Telemark politidistrikt.

Kvelden før har en mann (31) blitt pågrepet i Oslo. Også han er fra Grenland, en kamerat av de to mennene som bråvåknet til politi på soverommet. Pågripelsen går rolig for seg. 30-åringen skal etter det Adresseavisen erfarer ha stått bak Kvalitetsbevisst-dekknavnet på det mørke nettet.

Mandag formiddag kjører en hvit varebil fra Kripos frem til huset i Skien. Kriminalteknikere iført heldekkende hvite dresser begynner å saumfare bygningen. I et av rommene er det en cannabisplantasje. Journalister fra lokalavisa Varden melder om saken, men får ingen svar på hva som egentlig foregår. Politiet lover å komme med en pressemelding. Senere frigis et bilde fra innsiden av huset.

Marihuana: Dette er Kripos' egne bilder av beslaget. Foto: Kripos

Bildet viser en mengde grønne planter innrammet av en sølvhvit bakgrunn.

Senere samme dag blir mannen i svart, som kan knyttes til DeeepLove-nettverket, plukket opp av politiet ved en nedtagget bygård i hovedstaden.  

Pressekonferanse: Politiadvokat Richard Beck Pedersen møtte journalister klokken 15.00 9. juni for å fortelle at norsk politi hadde gjennomført den første aksjonen mot narkotikanettverk på det mørke nettet. Foto: Scanpix

For første gang

9. juni 2015, Kripos-bygget på Bryn i Oslo

Politiadvokat Richard Beck Pedersen står med ryggen mot en lyseblå bakgrunn med riksløven uthevet. 43-åringen har organisert kriminalitet som spesialfelt.

Nå orienterer han pressen om pågripelsene i Oslo og Skien. For første gang har norsk politi tatt personer fra narkotikanettverk på det mørke nettet

- Vi har avdekket det vi mener er omfattende omsetning av narkotika.

At det er snakk om betydelige kvanta, årelangt salg og omsetning i millionklassen, er blant de få opplysningene han deler med offentligheten.

- Det er pågrepet sentrale norske aktører. Jeg vil ikke kommentere dekknavn, sier Beck Pedersen til Adresseavisen.

Politiadvokaten bekrefter at Kripos har tatt i bruk materiale fra internasjonale samarbeidspartnere. Der har det ligget bevis mot de norske narkotikanettverkene tilgjengelig i lang tid, slik Adresseavisen beskrev i fjor.

Påtalelederen unngår å svare på de fleste spørsmålene. Men han forteller at det ligger en omfattende, langvarig etterforskning bak pågripelsene.

░░░░ ▓▓▓▓ ▓▓▓▓ ▒▒▒▒  en  3nul  l 8
// en tre null_
Møter i retten: To døgn etter pågripelser i Skien og Oslo, må de fire mennene møte i tinghuset i hovedstaden. Foto: Jonas Alsaker Vikan

Dørene lukkes

10. juni 2015, klokken 13.22, sal 130 i Oslo tinghus

Fire konvolutter ligger foran politiadvokat Richard Beck Pedersen. Fire menn, som har blitt pågrepet de siste dagene, skal varetektsfengsles.

Gjennomgår bevis: Politiadvokat Richard Beck Pedersen i retten før fengslingen av en 31 år gammel mann fra Telemark. Foto: Jonas Alsaker Vikan

Tjueto minutter forsinket blir 31-åringen ført inn i den trange rettssalen.

Skjeggstubber skyter frem på hake og hals. Mannen har en blå hettegenser over en treningsbukse fra Adidas og grå sneakers. Hendene hviler i fanget. Så ordner 31-åringen luggen, og smiler svakt til familiemedlemmer som har møtt opp.

Stengt ute: Påtalemyndigheten får retten med på at pressen ikke skal ha tilgang til de fire fengslingsmøtene i saken. Foto: Jonas Alsaker Vikan

Mannen er ikke tidligere straffet og jobber i IT-bransjen. Nå sitter han direkte overfor påtalemyndigheten.

Før en dommerfullmektig setter rett bestemmes det at pressen må gå ut av salen. Dagbladets journalist arguementerer for åpenhet, men dørene må lukkes, av hensyn til den videre etterforskningen.

Isolert

10. juni 2015, klokken 14.46, sal 130, Oslo tinghus

Mannen som Adresseavisen kan knytte til DeeepLove-nettverket rusler inn i sal 130. Han tar av seg brillene og legger dem på bordet foran seg. Spør hvor forsvareren er.

29-åringen har på seg det samme svarte tøyet som da Adresseavisen fulgte hans bevegelser i sentrum av Oslo i mars og i slutten av april.

Så stenges dørene for pressen igjen. Rettsmøtet varer bare i 20 minutter, så føres mannen ut igjen.

Forsvarer: Advokat Thor Bache-Wiig møtte i Oslo tingrett for å forsvare 29-åringen. Foto: Scanpix

Mannens forsvarer, advokat Thor Bache-Wiig, forteller at 29-åringen har erkjent at han har kjøpt, oppbevart og omsatt hasj ved hjelp av det mørke nettet. Til Adresseavisens opplysninger om hvordan mannen skal ha solgt kokain, ecstasy og amfetamin, sier Bache-Wiig:

- Dette har ikke klienten erkjent.

Advokaten vil ikke kommentere funnene som knytter DeeepLove til mannens adresser. Han vil heller ikke si noe rundt Alfa&Omega-dekknavnet.

- Dette kan jeg verken bekrefte eller avkrefte, sier Bache-Wiig og viser til at sakens dokumenter er klausulerte.

Det betyr at han ikke kan diskutere innholdet med klienten. Ifølge advokaten har han tatt et strategisk valg om ikke å motta disse.

Fra en benk på gangen i tinghuset kan Adresseavisen følge aktiviteten på Kvalitetsbevissts forum på det mørke nettet. På den andre siden av veggen sitter 31-åringen som skal ha operert under dekknavnet, ansikt til ansikt med påtalemyndigheten. Adresseavisen har forsøkt å forelegge funnene i denne dokumentaren for 31-åringens forsvarer Gunnhild Bergan. Advokaten opplyser gjentatte ganger at hun ikke ønsker å svare på spørsmål.

- Jeg har ingen kommentarer til dette, sier hun.

Taus: Advokat Gunnhild Bergan opplyser at hun ikke vil kommentere varetektsfengslingene i Oslo tingrett. Foto: Jonas Alsaker Vikan

31- og 29-åringen blir varetektsfengslet i to uker i likhet med de to mennene som ble pågrepet i Skien. Samtlige underlegges medieforbud. De må sitte totalt isolert i fengslingsperioden.

Politiadvokat Richard Beck Pedersen viser til at det er en omfattende etterforskning som pågår, og vil ikke si noe om Adresseavisens opplysninger er kjent for politiet.

- Vi har ingen kommentarer til dette, sier politiadvokaten.

God natt

11. juni,
https://kvalbm3aoksedcqr.onion

På tross av at de fire mennene pågripes, så holder narkotikabutikken til Kvalitetsbevisst åpent. Så, tre dager etter Kripos-aksjonen, dukker en nøktern beskjed opp på skjermen:

Salget over: Etter 1,5 år i virksomhet, ble Kvalitetbevissts narkotikaside omsider stengt av Kripos 11. juni. Foto: Jonas Alsaker Vikan

En uke etter pågripelsene er undergrunnsforumet Substans fortsatt oppe. De 500 kundene har for lengst innsett at Kvalitetsbevisst ikke kommer tilbake. De må henvende seg til de andre norske narkotikanettverkene på det mørke nettet. Men først skriver en bruker en resignert hilsen til de som nå følger med:

«Kripos: Hei, ha en fin natt»